Medicinsk laser är ett speciellt ljus med en viss våglängd vilket gör att ljuset tränger djupt ner i vävnaden. Där påverkar ljuset cellernas och hudens funktion positivt. En bättre cirkulation uppstår och cellerna stimuleras till självläkning - en normalisering av besväret sker. Man kan jämföra det med fotosyntesen hos växterna. Receptorerna i kroppens celler tar också upp ljus och kan alltså jämföras med de i växterna som absorberar ljuset från solen.
Med hjälp av forskning i över 50 års tid har man påvisat att laserljus kan användas för att minska smärta och inflammationer samt främja läkning.
Positiva effekter med medicinsk laser:
- Stimulerar immunförsvaret
- Minskar smärta
- Reducerar inflammationer
- Reducerar svullnader och ödem
- Främjar läkning
Finns det risker?
Det finns vissa fall då man skall vara försiktig med eller inte använda sig av laser:
- Om man har svullnader eller förhårdnader som man inte vet var de är. Rekommendationerna är då att kontakta läkare för att få rätt diagnos ställd. Risken är annars att man behandlar ner exempelvis en svullnad som indikerar cancer. En svullnad eller rodnad är ju kroppens sätt att säga att något inte står rätt till. Om man däremot har undersökt problemet och läkaren har ställt en diagnos är det helt okej att behandla.
- Om du har mörk hud och samtidigt känselbortfall i den del som skall behandlas finns risk för brännskada (i form av mild rodnad eller blåsor) Detta p.g.a. att pigmentet i mörkare hud lättare absorberar laserljuset. Saknar man dessutom känsel i det område som behandlas känner man ju inte om det bränner.
- Om du har mörka tatueringar gäller samma sak som om du har mörkare hud. Det är dock "större risk" att bränna sig än om du har mörkare hud då detta är ett mer naturligt pigment.
- Är du gravid bör du undvika att använda medicinsk laser. Detta då forskning ännu inte påvisat om det är farligt eller inte så man avråder om eventuella komplikationer skulle uppstå.
- Om du har epilepsi skall du inte använda laser då patienter med dessa problem påverkas negativt av frekvensen som laserljuset har.
- Man skall aldrig titta rakt in i laserprobens öppning mot laserljuset då brännskador på hornhinnan kan uppstå. (Man skall inte själv försöka behandla problem med ögat utan låta en ögonspecialist ta hand om detta!)
Man kan däremot behandla med medicinsk laser om man har:
- Pacemaker då inte ljus kan påverka elektronik.
- Implantat, skruvar, plattor eller höftproteser påverkas heller inte negativt av behandling med medicinsk laser.
Hur går behandlingen till?
Man belyser problemområdet på huden med olika handverktyg, kallat "prober" som är försedda med ett visst antal lysdioder. De sänder ut ljus med en viss våglängd, det är våglängden som avgör hur djupt ner i vävnaden som ljuset påverka cellerna.
Medicinsk laser är en ofarlig behandlingsmetod som tillhör klass 3B, dvs lågeffektslaser och är inte samma sak som kirurgisk eller skärande laser (klass 4).
Behandlingen är smärtfri och ger heller inga biverkningar förutom lite värk som är ett tecken på att en läkningsprocess har påbörjats.